Bekijk hier voor vandaag en morgen de actuele EPEX tarieven

Met een Marktprijscontract (EPEX) betaal je elk uur de actuele marktprijs voor zowel stroom als gas. Gezien de recentelijke ontwikkelingen is dit het enige alternatief van een variabel contract.

De EPEX tarieven van morgen worden dagelijks om 15:00 uur bekend gemaakt. Op deze manier weet jij de uurprijs van morgen en kan je jouw apparatuur daarop afstemmen. Slim omgaan met het aan- en uitschakelen van apparatuur kan een gigantisch verschil maken en de maandelijkse energiekosten. In deze tijd geen overbodige luxe om daar eens goed op te letten.

Marktprijscontract | EPEX tarieven | energiemonitor

Wat is een Marktprijscontract / EPEX energiecontract?

Met een EPEX contract betaal je elk uur de actuele uurprijs per kWh en m3. De schommelingen en tarieven zijn in onderstaande grafiek op dag, week, maand en jaarbasis zichtbaar.

  • Elke maand wordt er afgerekend door hetgeen wat er daadwerkelijk verbruikt is te vermenigvuldigen met de daadwerkelijke uurtarieven;
  • Om het verbruik op uurbasis uit te kunnen lezen is een slimme meter vereist, deze is eventueel versnelt aan te vragen voor ±€70,-.
  • Het directe prijsrisico ligt bij jou en niet bij de energieleverancier. Bij een variabel contract staat de energieprijs ten minste voor één maand vast, met een EPEX contract profiteer je direct of ondervind je daar direct de nadelen van.

Marktprijscontract (EPEX) tarieven

De prijs van een kWh wordt, zoals in elke markt, bepaald door vraag en aanbod. Bij de elektra markt wordt hier nog een belangrijk element aan toegevoegd; elektriciteit is namelijk in beperkte mate op te slaan. Dit zorgt ervoor dat voor hetgeen wat opgewerkt wordt, ook op hetzelfde moment verbruikt moet worden. Het ‘net’ kan immers geen elektra opslaan en dit typeert het Marktprijscontract (EPEX).

Jij kan hier van profiteren door stroom te verbruiken op het moment dat het aanbod (lees opwekking) het grootst is. Meestal is dat tussen 10:00 en 17:00, maar dat verschilt uiteraard per dag. Om jou hierbij te helpen, adviseren wij jou om onderstaande grafiek goed in de gaten te houden zodat jij jouw bedrijfsvoering of huishouden daarop af kan stemmen. Dit kan, ook in moeilijke tijd, een flinke besparing opleveren.

Gas is wel op te slaan en om die reden zijn er minder schommelingen zichtbaar. De gasprijs wordt bepaald door nu alvast in te spelen op de te verwachte vraag en aanbod.

Advies nodig?

Heb jij vragen over hoe jij het beste om kan gaan met de energiebehoefte van jouw bedrijf of huis? Bel ons gerust.

Lars van Dijke

06 40 49 47 27

Dit zijn de kale leveringstarieven, hier bovenop komen nog de overheidsheffingen (link) en de BTW.

Krijg inzicht in jouw energieverbruik

De energiemonitor geeft op uurbasis inzicht in jouw energieverbruik. Op uurbasis kan je exact zien hoeveel kWh en m3 je verbruikt hebt en hoe dat zich verhoudt met de EPEX tarieven. Inzicht geeft jouw handvaten om aanpassingen te verrichten in het moment van verbruiken, door bijvoorbeeld om 13:00 voorbereidingen te treffen of de vaatwasser aan te zetten in plaats van 17:00.

Slimme accusystemen om te laden en ontladen

Gezien de grote schommelingen van de energietarieven, de steeds grotere opwekking uit zonnepanelen en windmolens en de veranderende energiebehoeftes wordt de stap om een accusysteem te gebruiken steeds aannemelijker. Middels een accu ben je in staat gebruik te maken van de schommelingen door juist te laden bij een lagere kWh en prijs en te ontladen / zelf gebruiken bij een hogere kWh prijs. Alhoewel dit nog in de kinderschoenen staat, zijn wij ervan overtuigd dat dit de aankomende jaren alsmaar interessanter gaat worden voor zowel bedrijen als particulieren.

Wij begrijpen als geen ander de waarde van een lange termijn relatie. Ons doel is om het inkoopnetwerk met solide MKB bedrijven uit te breiden om zo ook op lange termijn de energietarieven laag te houden. Meer aansluitingen betekent lagere energietarieven. Dat gaat alleen als wij de service en het voordeel wat wij vooraf beloven ook waar kunnen maken.

Wat wij voor jou kunnen betekenen?

Beursanalyses | Zekerheid | Bespaarrapport | Advies over inkoopmoment | Energiemonitor | Vast aanspreekpunt